
Wszyscy wiemy, że starzenie się jest procesem nieuniknionym. Jeżeli jednak stosujemy odpowiednią dietę i sen, prowadzimy zdrowy tryb życia, zapewniając naszemu organizmu warunki do prawidłowego funkcjonowania – dobra kondycja naszego zdrowia zagwarantuje nam, niewątpliwie, zdrowy wygląd zewnętrzny.
Starzenie się można spowolnić, wystarczy zapewnić sobie odpowiednią dietę. Nie ma niestety jednej magicznej substancji, która sprawi, że będziemy mieli młody wygląd i dobrą kondycję zdrowotną na długie lata. Istnieje jednak szereg produktów spożywczych i witamin, których nasz organizm potrzebuje do spowolnienia procesów starzenia.
Błonnik
Błonnik pokarmowy – są to różnorodne substancje pochodzenia roślinnego nie ulegające trawieniu przez enzymy układu pokarmowego. Ma on jednak ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu trawienia.
Błonnik nierozpuszczalny w wodzie pobudza funkcje żucia i wydzielania śliny, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, wiąże wodę, zapobiegając odwodnieniu mas kałowych i co za tym idzie – zaparciom, pobudza ruch perystaltyczny jelita.
Błonnik rozpuszczalny stymuluje rozwój flory bakteryjnej jelita grubego i sprzyja utrzymaniu odpowiedniej proporcji miedzy bakteriami gnilnymi a pożytecznymi bakteriami probiotycznymi. Włókna błonnika wiążą również cholesterol i przyspieszają jego wydalanie z organizmu, zmniejszając w ten sposób stężenie cholesterolu we krwi.
Brak w pożywieniu odpowiedniej ilości błonnika prowadzi m.in. do zaparć, a także może przyczynić się do występowania chorób takich jak miażdżyca, kamica żółciowa, uchyłkowatość jelit, nowotwór jelita grubego, zapalenie wyrostka robaczkowego, hemoroidy czy polipy jelita grubego.
Najwięcej błonnika zawierają rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, osłonki ziaren zbóż, owoce i warzywa. Najlepiej zatem wzbogacić swoją dietę w produkty zbożowe pełnoziarniste, grube kasze, brązowy ryż, tradycyjne płatki owsiane, owoce i warzywa ze skórką.
Witamina D
Podstawowa rola, którą odgrywa witamina D w naszym organizmie – to regulacja gospodarki wapniowej. Poza tym zwiększa ona odporność organizmu, wspomagając prawidłowe działanie systemu immunologicznego oraz jest istotna ze względu na utrzymywanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi, poprzez regulację produkcji i wydzielanie insuliny.
Tym samym witamina D działa łagodząco na przewlekłe stany zapalne, które często stają się przyczyną przedwczesnego starzenia się.
Synteza witaminy D w skórze maleje z wiekiem i w połączeniu z mniejszą ekspozycją na słońce powoduje osłabienie bariery naskórka oraz zaburzenia przebiegu procesów odnowy komórkowej, regeneracji i gojenia ran. Witamina D polepsza jakość skóry, zmniejsza objawy jej starzenia się, zmniejsza podatność na stany chorobowe, usprawnia proces złuszczania, wzmacnia funkcje barierowe i zwiększa odporność na czynniki zewnętrzne.
Musimy zatem zapewnić sobie odpowiednie do naszego wieku, wagi, pory roku i dnia oraz położenia geograficznego dawkowanie kąpieli słonecznych. Ważne też jest stopniowe zwiększanie czasu przebywania na słońcu celem uniknięcia oparzeń słonecznych oraz niestosowanie kremów ochronnych. Kremy z filtrem blokują bowiem promienie UVB - te, wpływające bezpośrednio na produkcję witaminy D. Zamienić je możemy witaminą E (400 j.m. na kapsułkę), olejem z kiełków pszenicy, olejem z pestek malin lub marchwi (tłoczone na zimno, nierafinowane). Nie działają one jak filtry i nie odbijają promieni słonecznych, ale penetrują skórę i nie dopuszczają do zniszczeń, pozwalając skórze pochłaniać niezbędne do produkcji witaminy D promienie UVB.
W naszej strefie geograficznej w miesiącach od października do kwietnia, nie jesteśmy w stanie wyprodukować żadnej witaminy D. Dlatego w tym okresie zaleca się suplementacja witaminy D w zalecanej dawce 20-50 μg na dobę.
Kwasy tłuszczowe Omega - 3
Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się głównie w produktach morskich – tłustych rybach i skorupiakach, a także w jajkach, tofu, migdałach, orzechach włoskich, jak również w niektórych olejach roślinnych - lnianym, arachidowym i rzepakowym. Większość z nas spożywa ich zdecydowanie za mało.
Wiadomo jednak, że mają one korzystny wpływ na układ krążenia i układ odpornościowy, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i hormonalnego.
Kwasy Omega 3 spowalniają procesy starzenia się organizmu poprzez przyśpieszenie przemiany materii, redukcję tkanki tłuszczowej oraz powstawanie nowej, wzmacnianie wątroby i najważniejsze - wydłużanie życia komórek, a co za tym idzie tkanek, narządów, czyli wydłużenie życia całego organizmu.
Osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej powinny wiedzieć, że najbogatszym roślinnym źródłem kwasów Omega 3 jest siemię lniane. Ale zawsze warto dwa razy do roku sięgać po wegańskie suplementy zawierające kwasy Omega 3 uzyskane z alg morskich.
Magnez i wapń
Stres, nieodpowiednia dieta zawierająca przetworzone produkty, kawę, cukry i fosfor sprawiają, że dużo ludzi obecnie ma niedobory wapnia i magnezu. A są to jedne z najważniejszych pierwiastków, które chronią nasze kości, zęby, paznokcie i skórę, wzmacniają układ krążenia i układ nerwowy.
Działanie tych elementów jest wzajemnie uzupełniające i zaleca się przyjmowanie ich w stosunku wapień do magnezu 2:1. Magnez poprawia przyswajanie i przetwarzanie wapnia, oraz utrzymanie jego odpowiedniej ilości w kościach.
Do efektywnego wchłaniania się wapnia i magnezu potrzebujemy też Witaminy D, z drugiej strony - do prawidłowej produkcji witaminy D w organizmie, potrzebne są odpowiednie dawki magnezu i wapnia.
Celem zapewnienia dla organizmu właściwych proporcji wapnia, magnezu i witaminy D, istnieją suplementy, zawierające te substancje w odpowiednich dawkach. Jednak to nie oznacza, że nie powinniśmy zapewnić sobie diety bogatej w nieprzetworzone produkty, zawierające te elementy.
Witaminy grupy B
Witaminy grupy B – to budulce enzymów. Aktywizując enzymy, pobudzają one metabolizm komórkowy. Jest on, jak wiadomo, podstawą wielu procesów w naszym organizmie, bez których estetyczne starzenie się jest niemożliwe.
Wszystkie witaminy grupy B są ze sobą powiązane i stanowią kompleks, w którym żaden składnik nie może odpowiednio działać bez pozostałych. Towarzyszą naszemu dobremu samopoczuciu przez całe życie – od zarodka aż do starości. Regulują układ hormonalny i układ krążenia, utrzymują równowagę neurologiczną, chronią przed cukrzycą, kamicą, nowotworami. Poprawiają też kondycję kości, stawów, paznokci, włosów, skóry i oczu.
Witaminy grupy B (oprócz B12) występują niemal w każdym produkcie pochodzenia roślinnego – w orzechach, nasionach, owocach i warzywach, roślinach liściastych i strączkowych, kaszach.
Witaminę B12 uzyskujemy głównie z produktów odzwierzęcych (nabiału, jaj). Tłusta i cukrowa dieta, zawierająca dużo przetworzonych węglowodanów, konserwantów, kawę, napoje gazowane, antybiotyki i inne leki jest główną przyczyną niedoboru witamin z tej grupy oraz krokiem ku szybszemu starzeniu się organizmu.
Wyżej wymienione składniki są oczywiście bardzo pomocne w utrzymaniu zdrowego i estetycznego wyglądu w każdym wieku. Nasz organizm jest jednak tak złożonym mechanizmem, że potrzebuje kompleksowego podejścia, żeby funkcjonować jak należy. Powinniśmy zatem przyzwyczaić się do codziennego ruchu na świeżym powietrzu, nauczyć się radzić sobie ze stresem, zadbać o dobry sen oraz codzienne przyjemności.