Promocje
Kolagen wegański | Vegan Collagen Vollagen® | Vegetology
Kolagen wegański | Vegan Collagen Vollagen® | Vegetology

99,65 zł

Cena regularna: 104,90 zł

szt.
Kompleks witamin i minerałów VEG1 Cz. porzeczka, 90 szt. | Vegan Society
Kompleks witamin i minerałów VEG1 Cz. porzeczka, 90 szt. | Vegan Society

50,31 zł

Cena regularna: 55,90 zł

szt.
Omega 3 DHA:EPA + Witamina D3 w płynie, bezsmakowe | Vegetology
Omega 3 DHA:EPA + Witamina D3 w płynie, bezsmakowe | Vegetology

89,78 zł

Cena regularna: 94,50 zł

szt.
Omega 3 DHA:EPA + Witamina D3 w płynie, smak pomarańczowy | Vegetology
Omega 3 DHA:EPA + Witamina D3 w płynie, smak pomarańczowy | Vegetology

89,78 zł

Cena regularna: 94,50 zł

szt.
Kompleks witamin i minerałów  dla dzieci 42 g | Helhetshalsa
Kompleks witamin i minerałów dla dzieci 42 g | Helhetshalsa

71,91 zł

Cena regularna: 79,90 zł

szt.
Bananowo-kokosowy shake proteinowy | Dragon Superfoods
Bananowo-kokosowy shake proteinowy | Dragon Superfoods

67,90 zł

Cena regularna: 79,90 zł

szt.
Kompleks witamin i minerałów VEG1 Pomarańcza, 90 szt. | Vegan Society
Kompleks witamin i minerałów VEG1 Pomarańcza, 90 szt. | Vegan Society

50,31 zł

Cena regularna: 55,90 zł

szt.
Marki
healthaid vegetology
veganicity Helhetshälsa
 PowerGym Formeds
Dragon Superfoods Nutri-Plus
TheVeganSociety Resibo
Bett'r Aliness
   

 IG     FB     TikTok 

Karczoch – Artichoke – składniki i aktywność

0
Karczoch – Artichoke – składniki i aktywność

Pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego. Są to byliny. Karczoch zwyczajny jest dużą i ładną rośliną, dorastająca do 2 m wys., o pięknych kwiatach błękitnych lub fioletowych. Ekstrakty z karczocha są w smaku słono-gorzkie. Rodzaj Cynara obejmuje 10 gatunków. W Polsce są dostępne nasiona, czasem sadzonki karczochów, które można uprawiać na stanowiskach słonecznych i ciepłych, w żyznej ziemi.

Karczoch hiszpański – Cynara cardunculus i karczoch zwyczajny – Cynara scolymus mają największe znaczenie. Z liści i pąków obu karczochów przygotowuje się ekstrakty płynne, gęste i suche do celów spożywczych i leczniczych. Pąki kwiatowe są spożywane po ugotowaniu, ponadto kiszone, marynowane w occie, w mieszaninie oleju lub oliwki z octem, w przyprawowych zalewach, wreszcie pasteryzowane w zalewach w słojach po uprzednim ugotowaniu. Karczoch hiszpański dostarcza mięsiste i szerokie ogonki liściowe, które po ugotowaniu są smaczne i lecznicze. Karczoch zwyczajny jest źródłem pąków (główki). Oba gatunki dostarczają liście do celów leczniczych. Gotowe do spożycia karczochy (w słojach, puszkach) są dostępne w sklepach spożywczych w naszym kraju oraz za granicą.

Do aktywnych związków karczocha należą: kwasy kawoilochinowe 2,4-6%, cynaryna (cynarin), kwas kryptochlorogenowy, kwas neochlorogenowy, kwas dikawoilochinowy, seskwiterpeny ok. 5%, glikozydy seskwiterpenowe, flawonoidy 0,35-0,75%.

Wyciągi gęste i suche standaryzowane na zawartość składników czynnych są składnikiem tabletek, kapsułek elastycznych i twardych, polecanych przy zaburzeniach trawienia, wydzielania żółci, przy kamicy żółciowej, jako środki hepatoprotekcyjne, pobudzające przemianę materii. 

Wyciągi z karczocha stabilizują strukturę błon komórkowych, chroniąc komórki przed uszkodzeniem i martwicą. Hamują oksydację LDL, powstrzymują odkładanie płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, chroniąc przed rozwojem i postępem miażdżycy. Karczoch działa ochronnie na naczynia krwionośne. Wyciągi karczochowe obniżają poziom triglicerydów i cholesterolu we krwi. Hamują biosyntezę cholesterolu. Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, serca, nerek i mięśni szkieletowych, wywierając wpływ lipotropowy. Obniżają poziom cukru we krwi. Stymulują wydzielanie soków trawiennych, zapobiegają atonii jelit, regulują wypróżnienia. Działają wyraźnie spazmolitycznie na mięśnie gładkie układu pokarmowego, żółciotwórczo i żółciopędnie. Stymulują procesy odtruwania organizmu i eliminacji szkodliwych i zbędnych metabolitów. Pobudzają przemianę materii. Przeciwdziałają dyspepsji. Korzystnie wpływają na stan zdrowotny skóry i włosów.

Karczoch polecam przy dyskinezach dróg żółciowych, kamicy żółciowej, niewydolności wątroby, przy stwierdzeniu marskości i stłuszczenia wątroby. Ponadto przy zaparciach, zaburzeniach trawiennych, wzdęciach, przy narażeniu na czynniki uszkadzające wątrobę. Wreszcie zażywać przy hiperlipidemii, hipercholesterolemii i hiperglikemii. Wskazane również spróbowanie karczochu w leczeniu przewlekłych chorób skóry, na tle zaburzeń metabolicznych.

Preparaty karczochowe należy zażywać regularnie i przez wiele miesięcy, wtedy przyniosą oczekiwane efekty. Wspomaga leczenie trądzików i łuszczycy. Czasem wywierają pozytywny wpływ na łagodzenie objawów alergicznych (np. wyprysków na skórze), szczególnie pochodzenia pokarmowego.

Karczoch wykazuje synergizm (współdziałanie spotęgowane) z Kurkumą, sylimaryną, mniszkiem, rzepikiem, dziurawcem. W przypadku chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego, przy cofaniu się żółci do żołądka po usunięciu pęcherzyka można zażywać preparaty z karczocha.

U sportowców karczoch wzmaga odtruwanie wątroby, przyśpiesza eliminowanie zakwasów, podnosi tolerancję przewodu pokarmowego na skoncentrowane odżywki wysokobiałkowe i aminokwasowe, podnosi również zdolność trawienia i przyswajania składników aminokwasowych i peptydowych.

Dr Henryk Różański, Nauki medyczne i biologiczne, Fitoterapia, Fitochemia

 

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (DPD Pickup) już od 99,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl