Probiotyki czyli „dobre bakterie”
Czy wiesz, że w ludzkim układzie pokarmowym żyją biliony mikrorganizmów, głównie bakterii, które tworzą złożony ekosystem? Jest to tzw. flora bakteryjna jelit, która ma ogromne znaczenie dla stanu zdrowia całego organizmu.
Mikroflora bakteryjna, w której przeważają tzw. „dobre bakterie” odpowiada za wiele istotnych funkcji.
Wpływa na poprawne trawienie, wytwarza enzymy trawienne i poprawia przyswajalność składników odżywczych, hamuje rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów, produkuje wybrane witaminy oraz zapewnia ciągłość nabłonka jelitowego, a nawet wpływa na nasz nastrój.
Od momentu narodzin jelita kolonizowane są przez liczne bakterie. Skład flory bakteryjnej jest zróżnicowany i indywidualny dla każdej osoby oraz uzależniony od wielu czynników. Zaburzona mikroflora wywołuje w organizmie poważne konsekwencje, a jej odbudowanie wymaga czasu. Już krótka kuracja antybiotykami prowadzi do zaburzeń ilości, składu i funkcjonowania mikroflory jelitowej. Ponadto negatywny wpływ na jej równowagę mają także stres i zanieczyszczenie środowiska.
Niezwykle ważna jest odbudowa i wzbogacanie mikroflory bakteryjnej.
Na pomoc przychodzą bakterie probiotyczne Lactobacillus Acidophilus, czyli szczep bakterii kwasu mlekowego, których właściwości wspomagają układ pokarmowy, tworzą barierę jelitową i zwiększają odporność organizmu.
Wegańskie probiotyki występują w kapsułkach z celulozy warzywnej w dawkach od 20 mln do nawet 1,25 mld bakterii. Warto sięgnąć po probiotyk nie tylko przy stosowaniu antybiotyków, hormonoterapii czy już przy występujących zaburzeniach pracy jelit, ale także w celu odbudowy naszej mikroflory bakteryjnej, która jest stale osłabiana przez wiele czynników.
Probiotyki


