Naturalne, roślinne żródło jodu KELP.

Jod to pierwiastek śladowy, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Może być dostarczany z pożywieniem lub absorbowany z powietrza przez skórę i układ oddechowy. Produkty spożywcze zawierające większe ilości jodu to ryby morskie, owoce morza, ale także algi i rośliny rosnące na glebach o dużej zawartości jodu. Jednak tereny oddalone od wybrzeży są bardzo ubogie w jod, dlatego też w naszym kraju joduje się sól kuchenną, aby zwiększyć podaż tego pierwiastka w codziennej diecie.

Jod jest niezbędny m. in. do produkcji hormonów tarczycy, które pełnią bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Ponadto jest regulatorem metabolizmu, przyśpiesza spalanie glukozy, syntezę białek i tłuszczów, stymuluje układ immunologiczny oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego oraz układu krążenia.

Weganie i wegetarianie są bardziej narażeni na niedobory jodu. Jego suplementację zaleca się  również osobom z niedoczynnością tarczycy, prowadzącym aktywny tryb życia oraz kobietom w okresie menopauzy.

Naturalnym źródłem jodu, występującym w formie roślinnej są algi morskie Kelp inaczej nazywane Kombo. Są to brązowo - zielone wodorosty, które cechują się wyjątkową zawartością tego ważnego pierwiastka. Wegańskie suplementy zawierające jod występują także w kompleksie z różnymi witaminami i minerałami.

Facebook
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl