Kwas foliowy

Kwas foliowy (witaminy z grupy B) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, a jego niedobór jest powszechny. Jest niezbędny organizmowi od czasu poczęcia, aż do późnej starości. Szczególnie wskazy jest dla kobiet planujących i będących w ciąży. Zwiększenie spożycia kwasu foliowego zaleca się w okresie minimum jednego miesiąca przed planowaną ciążą oraz w pierwszym trymestrze ciąży w celu profilaktyki wad cewy nerwowej u płodu.

Czytaj więcej >> 

Kwas foliowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny, której poziom ma znaczący wpływ na stan zdrowia. Bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA i przyczynia się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży. Ponadto uczestniczy w syntezie serotoniny tzw. hormonu szczęścia, który ma działanie uspokajające, a wraz z witaminą B12 bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek (zapobiega anemii).

Bogatym źródłem kwasu foliowego są ciecierzyca, szpinak, sałata, fasola biała, korzeń i natka pietruszki, niestety ulega on rozpadowi pod wpływem wyższej temperatury, a nawet światła słonecznego, co sprawia, że utrudnione jest dostarczenie jego odpowiedniej ilości z pożywieniem.

W postaci suplementów występuje samodzielnie, a także w kompleksie witamin i minerałów dedykowanych np. specjalnie dla wegan.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty) już od 150,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl