Omega 3-6-9
Dobrym rozwiązaniem w suplementacji wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest stosowanie gotowych kompleksów zawierających substancje pochodzenia naturalnego. Dopasowana proporcja kwasów Omega 3-6-9 jest nam niezbędna do zachowania zdrowia. Każdy z rodzajów pełni odmienną rolę i inaczej wpływają na poziom lipidów.
Cyfry przy nazwie kwasów oznaczają miejsce pierwszego wiązania nienasyconego w łańcuchu węglowym, licząc od grupy metylowej. Kwasy tłuszczowe wysokonienasycone 6 i 3 mają dobroczynny wpływ na poziom cholesterolu LDL, zmniejszają zagrożenie chorobą wieńcową. Przy ich stosowaniu zauważa się zmniejszenie stężenia triglicerydów, hamowanie procesów zapalnych i agregację płytek krwi. Kwasy jednonienasycone (typ 9), które nasz organizm potrafi sam wytworzyć, obniżają cholesterol całkowity, nie pogarszając wskaźników dobrego HDL. Wspomagają utrzymanie krwi w odpowiednim ciśnieniu, chronią serce. Wraz ze wzrostem spożycia spada ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz chorób niedokrwiennych.