Zalecany
- Weganom
- Wegetarianom
- Osobom prowadzącym aktywny tryb życia
- Osobom z niedożywianiem białkowo-energetycznym
- Osobom z zaburzeniami układu krążenia
- Osobom z niedoczynnością tarczycy
- Osobom podatnym na infekcje
- Mężczyznom starającym się o potomstwo
- Kobietom w wieku menopauzy
- Kobietom w ciąży i w okresie karmienia
Działanie
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Jest środkiem przeciwzapalnym, bakteriobójczym i przeciwwirusowym
- Chroni komórki przed wolnymi rodnikami
- Zapobiega chorobom nowotworowym (prostaty, odbytu, płuc, szyjki macicy i jajników)
- Wspiera organizm w walce z chorobami przewlekłymi
- Wydala z organizmu szkodliwe pierwiastki toksyczne
- Wzmacnia układ krążenia
- Normalizuje ciśnienie
- Chroni przed miażdżycą
- Przyczynia się do prawidłowego przebiegu spermatogenezy
- Zwiększa libido
- Łagodzi objawy menopauzy
- Wzmacnia oczy
- Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy
- Pomocny w utrzymaniu dobrego stanu skóry, włosów i paznokci
Fakty
- Źródła naturalnego jedzenia bogatego w selen to: nasiona słonecznika, sezamu i lnu, orzechy brazylijskie, ryż brązowy, rośliny strączkowe, brukselka i brokuły
- Węglowodany i cukry proste znacznie zmniejszają przyswajalność selenu. Dlatego duże ilości słodyczy w diecie powodują niedobór tego pierwiastka w organizmie
- Nadmiary witaminy C osłabiają wchłanianie selenu, natomiast Witamina E wzmacnia jego działanie
- Badania wykazały, że niedobór selenu grozi osłabieniem i uczuciem ciągłego zmęczenia, częstymi chorobami infekcyjnymi, problemami z wątrobą i trzustką, niepłodnością mężczyznom
- Zalecana dobowa dawka dla uzupełnienia niedoboru selenu wynosi 60-70μg
- Kobietom w ciąży przyjmowanie preparatu zaleca się po skonsultowaniu się z lekarzem lub farmaceutą