Czosnek jest oficjalnie uznawany za lek. W czosnku znajduje się ponad 100 substancji aktywnych - to prawdziwe źródło zdrowia. Nie wszystkie właściwości czosnku są zbadane, wiadomo jednak, że ma działanie bakteriobójcze i korzystnie wpływa na serce.
Czarny czosnek powstaje w wyniku poddania świeżego białego czosnku długotrwałemu procesowi dojrzewania tzw. reakcji Maillarda, która polega na reorganizacji cukrów i aminokwasów, tworząc nowe smaki. Proces ten zachodzi w specjalnej komorze, w ściśle określonej temperaturze i wilgotności. W procesie fermentacji czosnek traci ostrość smaku. Powstaje nowy smak, który jest wysublimowany i lekko słodkawy. Można rozpoznać w nim nuty wędzonych śliwek, suszonych moreli, wanilii oraz aromatu grzybów. Jego walory smakowe i zdrowotne zapewniły mu wyjątkową popularność m.in. w Japonii, Korei i USA. Mówi się, że to piąty smak - umami. Czarny czosnek zawiera aż 18 różnych aminokwasów z pośród 20 podstawowych, w tym 8 niezbędnych do życia.
Za główny, aktywny składnik czosnku uważana jest S-allilocysteina. Główne właściwości wynikają z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.
Zalecany
- Weganom
- Wegetarianom
- Osobom prowadzącym aktywny tryb życia
- Osobom z zaburzeniami układu krążenia
- Osobom z zaburzeniami układu trawienia
- Osobom podatnym na infekcje
- Mieszkańcom dużych miast
- Osobom żyjącym w stresie i pośpiechu
Działanie
- Wzmacnia układ trawienia
- Ma działanie żółciopędne
- Usprawnia pracę jelit
- Zapobiega wzdęciom
- Pomocny w terapii antypasożytowej
- Jest mocnym środkiem bakteriobójczym (naturalny antybiotyk)
- Pomocny w walce z Helicobacter Pylori
- Chroni żołądek, okrężnicę i jelito grube przed nowotworem
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo
- Wzmacnia układ oddechowy
- Rozrzedza krew, działa przeciwzakrzepowo
- Wzmacnia układ krążenia
- Obniża ciśnienie
- Chroni przed udarem mózgu i zawałem serca
- Poprawia elastyczność ścianek naczyń krwionośnych
- Zwalcza wolne rodniki i hamuje powstawanie nowych
- Pomocny w utrzymaniu dobrego stanu skóry
Fakty
- Czosnek zawiera związki flawonoidowe, aminokwasy, cukry, Witaminy - B1, B2, C, A, sole mineralne - potasu, wapnia, magnezu, rzadkie mikroelementy – kobalt, nikiel, chrom oraz olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę
- Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, nie niszczy jednak naturalnej flory bakteriologicznej organizmu
- Może być stosowany przez diabetyków
- Kobietom w ciąży przyjmowanie preparatu zaleca się po skonsultowaniu się z lekarzem lub farmaceutą