Ze względów prozdrowotnych w kurkumie ważna jest obecność związków polifenolowych – kurkuminoidów (3–5%). Najcenniejsza wśród nich jest kurkumina, która nie tylko nadaje charakterystyczny kolor, ale także posiada ogrom prozdrowotnych właściwości. Jest ona źródłem wapnia, potasu, sodu, żelaza, witaminy B1, B2, niacyny oraz witaminy C.
Zalecana
- Weganom
- Wegetarianom
- Osobom z zaburzeniami układu trawiennego
- Osobom z zaburzeniami działalności gruczołów
- Osobom z obniżoną odpornością
- Osobom z nadwagą
- Osobom odchudzającym się
- Na przewlekłe stany zapalne
- Na wzmocnienie układu krążenia
- Osobom, żyjącym w stresie i pośpiechu
- Kobietom stosującym antykoncepcję hormonalną
Działanie
- Wspomaga metabolizm
- Zmniejsza kamienie żółciowe i pobudza wydzielanie żółci
- Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo
- Wzmacnia układ immunologiczny i odpornościowy
- Działa oczyszczająco na krew
- Chroni komórki przed wolnymi rodnikami
- Jest mocnym przeciwutleniaczem
- Ma silne działanie przeciwzapalne
- Przyśpiesza gojenie się ran
- Pobudza pracę tarczycy, trzustki i wątroby
- Obniża poziom cholesterolu
Fakty
- Turmeric najlepiej przyjmować podczas posiłku
- Zalecana dobowa dawka wynosi 750-1500mg
- Kurkuma używana razem z czarnym pieprzem (kilka ziarenek wraz z tabletką Turmeric) zwiększa przyswajanie kurkuminy do nawet 2000%
- Kobietom w ciąży przyjmowanie preparatu zaleca się po skonsultowaniu się z lekarzem lub farmaceutą
- Kurkumina i piperyna są substancjami bezpiecznymi i nietoksycznymi