Fasolamina, znana także jako inhibitor alfa-amylazy z białej fasoli, jest suplementem diety, który zyskał popularność jako naturalny środek wspomagający kontrolę wagi. Oto kilka kluczowych informacji na temat fasolaminy:
Działanie fasolaminy:
- Przyśpiesza spalanie tłuszczów
- Hamuje apetyt, także w godzinach wieczorowych i nocą
- Utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi
- Pomaga regulować stężenie glukozy we krwi
- Łagodzi bóle głowy, także bóle migrenowe
- Zmniejsza rozdrażnienie i działa uspokajająco
Mechanizm Działania: blokuje działania enzymu alfa-amylazy, który jest odpowiedzialny za rozkładanie węglowodanów na cukry proste w przewodzie pokarmowym. W wyniku tego, węglowodany są w mniejszym stopniu przyswajane i absorbowane, co może przyczyniać się do zmniejszenia ilości kalorii dostarczanych do organizmu.
Zalecenia dotyczące stosowania: Fasolaminę zaleca się stosować przed posiłkami zawierającymi węglowodany, aby zmaksymalizować jej potencjalne działanie blokujące wchłanianie węglowodanów.
W połączeniu z chromem sprzyja lepszemu wykorzystaniu insuliny i dzięki temu stężenie glukozy we krwi u osób nie dość wrażliwych na insulinę osiąga właściwy poziom
Phase 2 jest lepiej przyswajalny, kiedy dostarcza się go jednocześnie z witaminą C (owoce, warzywa).
Utratę chromu i fasolaminy (z moczem) nasila dieta bogata w cukry proste (np. sacharozę). Wchłanianie Phase 2 utrudniają także tłuszcze i związki fosforowe (napoje gazowane, produkty przetworzone)