Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium lactis,
Lactobacillus bulgaricus
Bakterie probiotyczne - jedne z najważniejszych w organizmie człowieka
Zalecane
- Weganom
- Wegetarianom
- Osobom w trakcie i po antybiotykoterapii
- Osobom z zespołem jelita drażliwego
- Przy zmianach bakteryjnych w przewodzie pokarmowym
- Osobom cierpiącym na drożdżycę
- Osobom, żyjącym w stresie i pośpiechu
- Kobietom stosującym antykoncepcję hormonalną
- Osobom, dieta których zawiera dużo drożdży i słodyczy
Działanie
- Wspomagają funkcjonowanie układu trawiennego
- Pomagają w kontrolowaniu zakażeń jelitowych
- Mają działanie antybiegunkowe
- Wzmacniają system immunologiczny
- Przywracają równowagę mikrobiologiczną po antybiotykoterapii i zatruciach pokarmowych
- Wstrzymują rozwój chorobotwórczych bakterii
- Chronią przed rozwojem grzybicy i drożdżycy w przewodzie pokarmowym
- Zwalczają chorobotwórczy wzrost Candida Albicans i innych szczep grzybów
- Niezbędne do utrzymania prawidłowej mikroflory przy antybiotykoterapii
- Zapobiegają mnożeniu i kolonizacji bakterii i grzybów chorobotwórczych
- Usprawniają proces wchłaniania wapnia
Fakty
- Przy zmianach bakteryjnych w przewodzie pokarmowym zaleca się kuracja 3 miesięczna probiotykami
- Substancje przeszkadzające działaniu bakterii – produkty zawierające drożdże i cukier
- Duże ilości słodyczy w diecie powodują niekontrolowany wzrost grzybów i bakterii chorobotwórczych
- Przy zespole jelita drażliwego, drożdżycach, grzybicach, antybiotykoterapii i zmianach bakteryjnych w przewodzie pokarmowym zaleca się dietę bogatą w fermentowane produkty oraz kiszonki