
Zalecana
- Weganom
- Wegetarianom
- Osobom z zaburzeniami układu krążenia
- Osobom z alergią
- Osobom z nadwagą
- Osobom prowadzącym aktywny tryb życia
- Osobom, żyjącym w stresie i pośpiechu
- Osobom palącym i alkoholikom
- Kobietom, przyjmującym doustne środki antykoncepcyjne
- Osobom w starszym wieku
Działanie
- Stymuluje syntezę kolagenu, który odpowiada za prawidłową strukturę i funkcje ścianek naczyń krwionośnych, skóry, oczu, ścięgien, kręgów w kręgosłupie
- Hamuje rozpad kollagenu
- Przyspiesza gojenie się ran, złamań, sińców, zapobiega krwawieniom dziąseł
- Bierze udział w procesach detoksykacyjnych
- Zmniejsza uszkodzenia komórek powstałe w wyniku starzenia się, nowotworów, reumatoidalnego zapalenia stawów oraz chorób serca
- Obniża ciśnienie krwi, zapobiega nadciśnieniu
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów jamy ustnej, przełyku, żołądka, wątroby, odbytnicy, szyjki macicy oraz płuc poprzez niszczenie wolnych rodników
- Reguluje stężenie glukozy we krwi, obniża poziom LDL (złego cholesterolu) podwyższając poziom HDL (dobrego cholesterolu)
- Wpływa na płodność u mężczyzn
- Zwiększa przyswajanie żelaza
Fakty
- Źródła naturalnego jedzenia bogatego w witaminę C to: owoce dzikiej róży, natka pietruszki i koperek, papryczka chili i czerwona papryka, brukselka, czarna porzeczka, truskawki i cytrusy
- Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie i tłuszczach. Jej nadmiar nie jest wykorzystywany przez organizm, lecz wydalany z moczem i potem
- Bioflawonoidy cytrusowe w sposób naturalny zwiększają aktywność, przyswajalność i działanie witaminy C
- Niedobór powoduje bóle reumatyczne, brak apetytu, senność, ogólne osłabienie, utrudnienie gojenia się ran, zapalenie błony śluzowej jamy ustnej i zębodołów, co powoduje ruszanie się i wypadanie zębów, zaburzenia wzrostu zębów i wytwarzania szkliwa u dzieci, bóle kości, skurcze mięśni