
Cynk jest jednym z najważnejszych mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Większość z nas ma go jednak zbyt mało – jest on bowiem w produktach, które jadamy rzadko i w małych ilościach.
Działanie:
- Wspomaga pracę około 300 enzymów i hormonów
- Utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu
- Wzmacnia układ immunologiczny i odpornościowy
- Pobudza pracę gruczołów (tarczyca, trzustka, nadnercza)
- Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu, białek, węglowodanów oraz kwasów tłuszczowych
- Chroni komórki przed wolnymi rodnikami
- Reguluje poziom testosteronu we krwi
- Uczestniczy w mineralizacji kości i zębów
- Wzmacnia wzrok
- Pomocny w utrzymaniu dobrego stanu skóry, włosów i paznokci
- Poprawia sprawność intelektualną, pamięć i koncentrację
- Bierze udział w spermatogenezie
- Reguluje pracę jąder
Ciekawe fakty:
- Źródła naturalnego jedzenia bogatego w cynk to: rośliny strączkowe, nasiona słonecznika, migdały, orzechy, pestki dyni
- Cytrynian Cynku jest najbardziej przyswajalną formą cynku, jego wchłanialność wynosi 61,3% (dla porównania glukonian 54,9%, tlenek max 41,9%)
- Preparaty cynku najlepiej przyjmować na 1 godzinę przed lub 2 godziny po posiłku ponieważ wiele pokarmów może wpływać na jego wchłanianie
- Preparaty żelaza zmniejszają wchłanianie cynku, należy zatem pamiętać o zachowaniu 2 godzinnego odstępu pomiędzy tymi preparatami
- Kobietom w ciąży przyjmowanie preparatu zaleca się po skonsultowaniu się z lekarzem lub farmaceutą
Zalecany:
- Weganom i wegetarianom
- Osobom prowadzącym aktywny tryb życia
- Osobom z zaburzeniami układu trawiennego
- Osobom z zaburzeniami działalności gruczołów
- Osobom palącym
- Osobom, żyjącym w stresie i pośpiechu
- Kobietom stosującym antykoncepcję hormonalną
- Mężczyznom z zaburzeniami funkcji jąder
lub