Najważniejszą zaletą Kelpu jest wysoka zawartość jodu. W związku z tym jest dobrym suplementem diety dla osób mających problemy z tarczycą.
Jod to jednak nie wszystko. Algi zwane kelpem są także doskonałym źródłem miedzi, cynku, manganu, chromu, potasu, germanu, irydu, rubidu czy łatwo przyswajalnego wapnia. Kelp zawiera również kwas foliowy, kwas alginowy oraz witaminy A, B, C, D, E oraz K. Dzięki zawartości tych składników zażywanie kelpu pomaga oczyścić organizm, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie, poprawia pracę układu nerwowego czy uzupełnia niedobory witamin i minerałów w efekcie poprawiając ogólne samopoczucie.
Zalecany:
- Weganom
- Wegetarianom
- Osobom z niedoczynnością tarczycy
- Osobom prowadzącym aktywny tryb życia
- Kobietom w okresie menopauzy
- Osobom mieszkającym na południu Polski
- Osobom z cukrzycą (po skonsultowaniu się z lekarzem)
- Kobietom planującym ciążę, kobietom w ciąży i karmiącym (po skonsultowaniu się z lekarzem)
Działanie:
- Normalizuje funkcjonowanie tarczycy
- Reguluje przemianę materii
- Przyśpieszają spalanie glukozy, syntezę białek i tłuszczów
- Stymuluje układ immunologiczny
- Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego oraz układu krążenia
- Wpływa na motorykę przewodu pokarmowego
- Jod ma działanie uspokajające, usprawnia myślenie
- Potęguje działanie insuliny
- Niezbędny do zapewnienia rozwoju i wzrostu mózgu płodu podczas ciąży
- Zmniejsza ryzyko poronień samoistnych, wad wrodzonych
Fakty:
- W większości regionów Polski występują zbyt małe ilości jodu w glebie, co pociąga za sobą małą zawartość jodu w żywności i wodzie
- W warzywach, owocach i produktach zbożowych zawartość jodu jest zmienna i zależy w dużym stopniu od miejsca uprawy lub hodowli, oznacza to, że weganie i wegetarianie są w grupie wysokiego ryzyka poważnego niedoboru jodu
- Dobowe zapotrzebowanie organizmu dorosłej osoby wynosi 160-300mcg
- Przedawkowanie jodu przy normalnej diecie codziennej występuje bardzo rzadko
- Suplementacja jodu u osób z chorobami tarczycy wymaga konsultacji medycznej