
„Witamina - to substancja, która czyni Сię chorym, jeśli jej nie zjesz” – zdefiniował kiedyś noblista Albert Szent-Gyorgyi, odkrywca witamin C i P.
„Witamina - to substancja, która czyni Сię chorym, jeśli jej nie zjesz” – zdefiniował kiedyś noblista Albert Szent-Gyorgyi, odkrywca witamin C i P.
Dieta roślinna – to świadome podejście do własnego organizmu oraz krok w stronę polepszenia własnego stanu zdrowia i samopoczucia, a także etyczne podejście do innych żywych istot na naszej planecie, oszczędzanie dóbr przyrodniczych oraz ochrona środowiska.
Fasolamina, inhibitor alfa-amylazy z białej fasoli, jest suplementem wspierającym kontrolę wagi poprzez blokowanie rozkładu węglowodanów na cukry proste, co zmniejsza ich wchłanianie i ilość kalorii dostarczanych do organizmu. Pomaga w spalaniu tłuszczów, hamuje apetyt, reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także działa uspokajająco i łagodzi bóle głowy. Zaleca się jej stosowanie przed posiłkami bogatymi w węglowodany, a efektywność fasolaminy wzrasta w połączeniu z chromem i witaminą C. Dieta bogata w cukry proste oraz tłuszcze może utrudniać jej wchłanianie.
Suplementacja witamin i składników mineralnych jest ważna zarówno na etapie planowania ciąży, jak i w czasie jej trwania oraz w okresie laktacji. Najważniejszą witaminą dla kobiet w ciąży jest kwas foliowy, jednak dla zdrowia matki i dziecka duże znaczenia ma także przyjmowanie witaminy D, żelaza, jodu, DHA czy magnezu. Ich niedobory stanowią zagrożenie dla zdrowia kobiety i zwiększają ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u płodu.